Hegek eltüntetése, hegkezelés Budapest

Kapcsolat

Kelemed Intézet Budapest

2017. szeptember 12. - Kelemen Ottó

Elérhetőség

Bejelentkezés a titkárságon keresztül 9:00 - 21:00 -óráig minden nap.
 • Telefonszám: +36 30 577-57-64
Dr. Kelemen Ottó elérhetőségei:  
BUDAPEST XIII. ker, Szent István park 17.
Hétfő: Nincs rendelés, nagy műtétek napja
Kedd: 11:00–16:00
Szerda: 08:00–18.00
Csütörtök: 08.00–16.00
Péntek: csak páros naptári napokon 08.00–12.00
A rendelő a Hollán Ernő u. és a Szent István park saroknál található! Plasztikai sebészet 13. kerület

 

KELEMED PLASZTIKAI SEBÉSZET - PÉCS

PÉCS, RÁKÓCZI u. 67

Péntek: csak páratlan naptári napokon:   16:00–20:00

Copyright © 1997-2017. Kelemed Plasztikai Sebészet. Minden jog fenntartva!

Hegek eltüntetése - Budapest Kelemed Intézet

Hegkorrekciós műtétek, hegkimetszés és egyéb kezelések a hegek eltüntetése érdekében

A hegek eltüntetése azért is kiemelten lényeges, mert a nem megfelelően gyógyult sebek elhelyezkedése és a műtéti hegek sok lelki problémát képesek okozni, az önbizalom hiánya nagyon meg tudja keseríteni a hétköznapokat.

Célirányosan létrehoztunk egy különálló weboldalt a különféle hegek kezelési lehetőségeivel kapcsolatban, amelyet a következő hivatkozásra kattintva lehet megtekinteni: http://hegkezelések.hu

Azonnali időpontfoglalás dr. Kelemen Ottó hegkezelő specialistánál lehetséges a +36 30 577 5764 telefonszámon.

Nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy megértsük annak jelentőségét, hogy sok esetben már attól jobban érzi magát a páciens, ha megtudja, van arra lehetőség, hogy a hegek esztétikusabbá váljanak.

Többféle kezelési mód ismert, ezek többnyire a régi és az új hegek megjelenését egyaránt javítják.

lézeres hegkezelés

Hogyan alakul ki a heg és a hegek milyen fajtái ismertek?

A sebek gyógyulása összetett folyamat, a seb, ha áthatol az irhán, hegesedést okoz. A sérült bőr a gyógyulási folyamat közben kötőszöveti (kollagén) rostokat képez. Ez szabad szemmel is észrevehető heget eredményez, amely ideális feltételek mellett vékony, és kb. 1 év alatt szépen elhalványodik. A gyógyulást követően különféle hegek jönnek létre.

A plasztikai sebészeti szempontból szerencsés hegek vékonyak, lágyak, színben, szövetszerkezetben az őt körülvevő, egészséges bőrfelülethez hasonlóak, így szinte észrevehetetlenek. Korábbi műtétből vagy sérülésből adódó hegek nem minden esetben ilyenek. A műtét nélküli hegkezelés több válfaja ismert az orvostudományban, ha ezek a módszerek nem hozzák meg a várt sikert, akkor folyamodik a plasztikai sebész a hegkorrekcióhoz, illetve ismerteti ezt a lehetőséget a páciens számára.

Mi okozza azt, hogy bizonyos sebek nem elég szépek? Vannak ún. szövetkímélő módszerek, amelyek alkalmazásának hiánya vezethet csúnyább hegek kialakulásához. A plasztikai sebészet álláspontja az, hogy a feszüléstől mentes varrat alapfeltétele az esztétikus heg létrejöttének, a heg iránya ideális esetben teljesen megfelel a bőr erővonalainak. A rétegesen kialakított varratvonal, a jó minőségű varróanyagok, a szövetkímélő műtéti és varrástechnika, a szövetkímélő műszerek alkalmazása mellett jól kell megválasztani a varratszedés időpontját is.

Mikor és hogyan korrigáljuk? A hegek korrekciója a mérettől függően az esetek túlnyomó többségében helyi érzéstelenítéssel történik. A plasztikai beavatkozás után minimálisan fél évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a heg gyógyulása megfelelő mértékben befejeződjön, és ideálisan létrejön egy nagyon vékony, szabad szemmel szinte észrevehetetlen heg.

Gyakran elegendő egy öltéssorozat, vagy a heg futásának irányát módosítani, és alig észlelhető heg az eredmény ahelyett, hogy egy „rikító” heget kapnánk. Az új hegek esetén kezdetben kiemelt jelentőségű a fényvédő kenőcsök alkalmazása. A hegkorrekció beavatkozásra a legjobb időszak az ősz és a tavasz.

Van olyan, hogy tökéletes heg? A szakember erőfeszítése és minden bevetett szaktudása is kevés sokszor a tökéletes heg megvalósításához. Néhány testrész és bőrtípus (pl. kezek, lábak) esetében a hegek terjedelme nem ritkán nagyobb és jobban is látszanak, mint testünk egyéb pontjain. A kor előrehaladtával a bőr lassabban gyógyul, ráadásul a fiatalabb bőr képes a túlburjánzásra, nagyobb területű és vastagabb hegek jönnek rajta létre. A sebész szakember ennek fényében fontolja meg és javasolja a páciensnek a hegkorrekciót.

Szeretnénk hangsúlyozni a szövetkímélő módszerek használatát. Előfordul, hogy nem javasolunk műtéti beavatkozást, de az esetek nagy százalékában a hegkorrekció mellett tesszük le a voksunkat, mert ettől reméljük a lehető legszebb végeredményt.

Műtéti beavatkozás vagy más módon történő hegkezelés? Le kell szögezni, hogy teljesen más terápiát igényel egy több éves heg és egy friss sérülésből származó heg. A vény nélkül kapható készítmények, krémek közül csak kevésről bizonyosodott be, hogy hatékony szer a hegek eltüntetésében. A bőrre gyakorolt hidratáló hatásuk viszont kétségtelenül jótékony, ezért kiegészítő terápiaként jól alkalmazhatók.

aknés hegek eltüntetése

Mely tényezők vannak hatással a hegek kialakulására? Életkor: az idősebb bőr lassabban gyógyul, a fiatalabb bőr túlburjánzásra hajlamos, gyakorta vastagabb hegeket hoz létre. Az alkalmazott sebészeti technika A felhasznált varróanyag minősége Az utógondozás alapossága

Bőrtípus: a színesbőrű és ázsiai személyek hajlamosabbak a kóros hegesedésre (pl.: keloid, kiterjedt égési heg). A heg elhelyezkedése: végtagok területén a hegek sok esetben kiterjedtebbek és jobban láthatók, mint a jobbára nyugalomban lévő területeken keletkező hegek. A seb fertőzöttsége esetén nagyobb a kóros hegképződés valószínűsége.  

A kóros hegek típusai

Hipertrófiás hegek

Kiterjedt, mély égési sérülések, fiatal páciensek és sötétebb árnyalatú bőr esetében nagyobb arányban fordulnak elő. Jellemző színük a lilás-vöröses, kitüremkednek a bőrből, és sokszor viszketnek és/vagy fájdalommal járnak együtt. A hipertrófiás hegek tipikus kialakulása a sérülést követő 1-2 héten belül megkezdődik, és műtéti beavatkozás nélkül is javulhatnak, jóllehet ez akár 1-2 évig is eltarthat segítség igénybe vétele nélkül.

keloidos hegek kezelése

Keloidos hegek

A keloidos (túlburjánzott) hegek bármilyen korú páciens esetében kialakulhatnak. Vastag, kerek hegszövet-csomók, amelyek túlterjeszkedhetnek az eredeti seb határain. Színük gyakran bíborvörös. A keloidok általában a sérülést követően akár több hónappal is kialakulhatnak. Terhesség idején állapotuk rosszabbá válhat. Keloidoknál hatékony beavatkozás lehet a szteroid-terápia, a sugárkezelés, a fagyasztás és a lézerkezelés.

Atrófiás hegek

Ezek rendszerint kis méretű, kerek behúzódások, amelyek a környező bőrfelszínnél mélyebben helyezkednek el. Alakjuk sok esetben emlékeztet egy lyukra vagy tölcsérre. Létrejöttük idejére jellemző, hogy a gyógyulási folyamat megszakadásakor jelentkeznek, gyakorta akne (pattanások) vagy bárányhimlő után mutatkoznak. Ezek kezelése az esetek túlnyomó többségében jobbára műtéti módon lehet sikeres.  

A legjobb hegkezelési lehetőségek:

A hegek egyik legeredményesebb utókezelése szilikon lapokkal lehetséges. A szilikon tartalmú lapok és gélek segítségével a hegek átalakulnak, nem annyira szembe tűnőek. Az alábbi, rövid ismertetőn kívül még részletesebb tájékoztatást adok az alkalmazott módszerekről konzultáció keretén belül.

A szilikon tapasz és szilikon gél alkalmazását sok vezető szakember ajánlja, és a saját tapasztalataim is jók. Szinte kivétel nélkül mellékhatások nélkül alkalmazhatók ezek a kíméletes kezelési módok. Használatukkal csökken a bőr felületi feszültsége, hidratáló hatásúak és viszonylag állandó hőmérsékleten tartják a bőrt, így meggyorsítja a gyógyulást.

A szilikon gél, szilikon tapasz kompressziós (nyomó) kezeléssel kiegészítve még hatásosabbnak szokott bizonyulni. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a napi 10-12 órás alkalmazás gyakorta nem bizonyul elegendőnek, ezért minimum napi 20 órás használat javallott (a hatás páciensfüggő, nem lehet általánosítani)! A sebre gyakorolt nyomás (pl. szorítókötés formájában) javíthatja a szilikon gél lap hatásosságát. A szilikon gél szemmel látható javulást okoz az esetek mintegy 2/3-ában, nagy mértékű javulást regisztrálunk az esetek 1/3-ában.

A hegek elenyésző százalékban nem reagálnak egyáltalán erre a terápiára, ennélfogva világszerte sok szakember javasolja. A szilikon gél főleg hipertrófiás hegek és keloidok esetén ajánlott hatásos kezelési módszer. A hegek eltüntetése nem egyszerű, különböző eljárások, módszerek vannak, van akinél az egyik, van akinél a másik hoz jobb eredményt.

Hegjavítás lézerkezeléssel - hegkezelés dióda lézerrel

Az alkalmazott dióda lézeres kezelések rendkívül higiénikusak, gyorsak és a visszajelzések alapján nagyon hatásosak. A lézer mikrométeres precizitású, és kizárólag ott avatkozik be, ahol valóban kell, a heget körülvevő szövetrészeket nem érinti. A lézerkezelés a lézerkészülékkel impulzusok hatolnak a bőr felszíne alá, a hegbe. A javulási folyamat lényege a a hegben lévő javító sejtek és a kollagén rostok stimulálása. A lézer kezelőegysége olyan, mint egy toll, amelyből tökéletesen precízen adagolható a megfelelő mennyiségű lézerfény.

Hegek eltüntetése mikrodermabrázióval

A mikrodermabrázió (arcbőrcsiszolás) során speciális anyaggal történik a bőr felső hámrétegének az eltávolítása.

Dermaroller

Az érintett bőrfelületet fertőtlenítés és érzéstelenítés után egy hengeren lévő, rengeteg tűszúrással kezelik. Ez a típusú hegkezelési terápia nagyon fájdalmas, a célja, hogy az apró sebek kiváltják a bőr saját regenerációját és a kollagén termelését. Több kezelés alkalmazásával a hegek állapota észrevehetően javulhat.

Bioptron lámpa hegekre

Előfordult néhány páciens esetében, hogy olyan seb esetén, amelyen nem serkent bőr korábban, és éveken keresztül nem segített rajta semmi, több hónapos bioptron lámpás kezelés hatására szépen, lassan húzódik össze a heg. A boptron lámpa műtéti sebre is jó hatékonysággal alkalmazható.

Injekciós hegkezelés

Első lépésként nitrogén segítségével fagyasztással vérbőséget okozunk az érintett területen. Helyi érzéstelenítést követően szteroidos injekciót adunk be, sikeres terápia esetén néhány hét elteltével jelentkezik az eredmény.

injekciós hegkezelés

Heg nélküli sebgyógyulás – a hegkezelés jövője

A heg nélküli sebgyógyulást folyamatosan és komoly erőforrások latba vetésével kutatják, az eredmények bizalomra adnak okot. Magyarországon tesztelés tárgyát képezi egy új hatóanyag, amely a heg nélküli sebgyógyuláshoz hasonló eredményt képes eredményezni. A szakemberek várakozása szerint ezzel a forradalmi eljárással elérhető lesz, hogy a közeljövőben a lehető legkisebb méretűek és kiterjedésűek legyenek a hegek.

Amit bárki megtehet a hegek gyógyulása érdekében:
 1. Védeni érdemes a hegeket az erős fénnyel szemben. Ezért van az, hogy az őszt és a tavaszt javasolják a hegkorrekció elvégzésére.
 2. Védelem a nedvességgel szemben: ez felgyorsítja a seb száradását, ezzel a gyógyulását is. A varosodást elősegíti, ha nem ázik a seb.
 3. Hegkezelő krémek használata. Ezeknek a krémeknek, hegkezelő géleknek jelentős része tartalmaz szilikont, ami azért jó, mert védi a heget, és nem ereszti át a nedvességet.
 4. Dohányzás: sokkoló képeket lehet látni arról, hogy mivel járhat, ha valaki nem tartja be azt a szabályt, hogy a plasztikai műtét előtti és utáni hetekben mellőzze a dohányzást. A dohányzás a vérerek szűkítésével rontja a bőr regenerálódó képességét és a hámképződést.

Hegek eltüntetése krémmel

La Roche Cicaplast: ez a hámképződést serkentő krém bevált olyan páciens esetében, aki balesetből származó heget kezelt vele a fején.

Contractubex krém: a Contractubex krém (gél) különféle hegek kezelésére alkalmazható műtétek, pattanások, égési sérülések után. A Contractubex a seb bezáródása után használható, elsimítja és fellazítja a hegszövetet.

Horzsolás kezelése: fertőtlenítés után hámosító kenőccsel lehet kezelni. Ilyen pl. a Neogranormon, Bepanthen, Garmastan.

Néhány további krém felsorolásszerűen, amelyek egy része szintén kapható, de vegyes tapasztalatok vannak ezek hatékonyságával kapcsolatban: Mepiform, Remescar, Kelo-cote, Eurogel Plus, Strataderm, Bioderma, Uriage. Ezek némelyike csak receptre kapható, illetve gyógyszernek vannak minősítve.

Műtéti hegek: azt kell tudomásul venni, hogy még a teljesen egészséges páciensek esetében sem garantált, hogy tökéletesen heg nélkül gyógyuljon egy seb. Ha valakinek pedig hajlama van a keloidokra (genetikai adottságok is befolyásoló tényezők), akkor pláne nehezebben és kevésbé szépen gyógyul egy seb. A szép műtéti vágás ezért fontos kiemelten, mert nem mindegy, hogy milyen sebnek kell meggyógyulnia.

Tetoválás és hegek: akinek nem szépen gyógyul a bőrük, lebeszélném őket a tetoválásról. A hegesedésre való hajlam miatt a tetoválás ilyen pácienseknél nem kedvez a bőrnek. Ezekben az esetekben a tetoválás eltávolítása is nehezebben kivitelezhető, és még inkább igaz a mondás: „A tetoválás egy múlandó hóbort maradandó nyoma.”

Hegek eltüntetése házilag

A hegkezelő házi praktikák közül is szeretnénk megemlíteni néhányat csak a teljesség kedvéért. Ezek a házilagos hegeltüntetési módszerek nem ártanak, jótékony hatásuk a páciensek adottságaitól függően változik. hegkezelés házilag

 1. Uborka: az arcra helyezett uborkapakolás és a mellette fogyasztott, megfelelő mennyiségű folyadékkal meg lehet újítani a hámréteget, látható eredmény várható.
 2. Citromlé: a félbevágott citrom rostjait gyengéden a bőrbe masszírozva lehet eredményt elérni. Vigyázat! Aki érzékeny, a citromsav bőrpírt válthat ki!
 3. Teafa-olaj: vény nélkül megvásárolható a patikákban.
 4. Fehérjék: a tejtermékek és a tojásfehérje fontos tápanyagot biztosítanak a bőr megújulásához.
 5. Paradicsomlé: világosító hatása van a bőrre, a legjobb a frissen kifacsart paradicsomlé, konzervparadicsom esetén arra érdemes odafigyelni, hogy lehetőleg minél kevesebb adalékanyagot, tartósítószert tartalmazzon a készítmény.
 6. Különféle olajok: kamilla-, rozmaringolaj, körömvirág- és levendulaolaj. Terhességi striák kezelésére is alkalmazhatók, A és E vitaminokat tartalmaznak.

Hegek megelőzése

A legjobb megoldás, mint oly sok más területen itt is érvényes: a kezeléssel szemben jobb megelőzni a hegek kialakulását. Ebből a szempontból a páciens csak annyit tehet (ezen viszont sok múlhat), hogy gyakorlott plasztikai sebészt választ ki, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy hogyan történnek a vágások az érintett testrészeken.

A plasztikai beavatkozások tervezésekor mindig körültekintő gondossággal kell eljárni, a jó plasztikai sebész a metszéseket rejtett helyekre, redőkbe, az érintett, látható részektől távolabb igyekszik ejteni. Gyakori vágási helyek a mell alatti részek, a hónalj, a fül mögötti redők, a hajas fejbőr. A sebgyógyulás másik lényeges eleme a megfelelő varrat. A tapasztalt plasztikai sebészek pontosan tudják, hogy hol és hogyan kell elérni a szép varratokat, és kiküszöbölni, hogy egyáltalán komoly szükség legyen a hegek eltüntetésére.